Blini Online nga Espana Pharm

ditët e para me foshnjat e porsalindura

Një rutinë e re: ditët e para me bebushin

Javët e para janë një proces përshtatjeje për të gjithë: për ju, për partnerin apo anëtarët e tjerë të familjes dhe sigurisht për fëmijën tuaj. Për ta bërë gjithçka sa më të thjeshtë të jetë e mundur, mbani parasysh këto rekomandime:

Ditët e para, kur jeni ende në spital, mos hezitoni t’i bëni të gjitha pyetjet tuaja mamive. Ata do të jenë në gjendje t’ju këshillojnë si për dhënien e gjirit ashtu edhe për kujdesin për fëmijën në përgjithësi.
Mbani në mend se foshnja ka ritmet e veta dhe ju do të duhet të përshtateni me to. Nevojat e tyre më të rëndësishme janë ushqimi dhe gjumi dhe në fillim nuk do të kenë orare shumë të përcaktuara. Për një të porsalindur, absolutisht gjithçka është e re dhe varet plotësisht nga ju, kështu që ju duhet të kujdeseni gjithmonë për nevojat e tyre.
Shikoni fëmijën tuaj. Foshnjat e porsalindura kanë shumë gjëra të përbashkëta, por ata janë gjithashtu njerëz unikë dhe secili rast është i ndryshëm. Prandaj, për të ditur se çfarë ka nevojë fëmija juaj në çdo kohë, gjëja më e mirë që mund të bëni është të vëzhgoni me kujdes sjelljen dhe reagimet e tyre. Kështu, çdo herë do të njiheni më mirë me njëri-tjetrin dhe do të jeni më të sintonizuar.
Armatosuni me durim: Në fillim, përshtatja me rutinat e reja nuk do të jetë e lehtë. Me kalimin e kohës, fëmija juaj gradualisht do të fitojë autonomi dhe oraret e tij të gjumit dhe të ushqyerit do të bëhen më të rregullta.
Mbështetuni te njerëzit e dashur – Miqtë dhe familja luajnë një rol të madh në ditët e para të foshnjës. Mbështetuni tek ata për t’ju ndihmuar me detyrat që ju nevojiten dhe kështu përqendrohuni më shumë dhe më mirë tek fëmija juaj.

Të ushqyerit e të porsalindurit
Për të ushqyer fëmijën tuaj, qoftë me gji apo me shishe, gjeni një ambient të qetë . Duhet të jetë një moment i paqte për t’u lidhur me fëmijën tuaj

Për të ditur nëse foshnja po merr mjaftueshëm qumësht, treguesi më i rëndësishëm është pesha. Gjatë 7 deri në 10 ditët e para, foshnja mund të humbasë deri në 10% të peshës së lindjes, por më pas duhet të shtojë të paktën 150 gram në javë.

Një tregues tjetër që gjërat po shkojnë mirë është se foshnja mbetet e qetë dhe e ngopur pas ushqyerjes dhe mban një kohë të caktuar ndërmjet ushqyerjeve. Nëse qan shumë dhe kërkon të hajë çdo 10 deri në 20 minuta, mund të ketë një problem me gjidhënien. Nëse dyshoni, duhet të konsultoheni me pediatrin.

Kujdesi tjetër për foshnjën e porsalindur
Banja mund të jetë e përditshme që nga lindja, edhe nëse kërthiza nuk ka rënë ende. Temperatura e rekomanduar e ujit është ndërmjet 36 dhe 37 gradë.
Kërthiza duhet të mbetet e thatë dhe e mbuluar me një garzë të pastër për pjesën tjetër të ditës. Normalisht, mbetjet e kordonit të kërthizës derdhen midis javës së dytë dhe të tretë të jetës.
Thonjtë e foshnjës duhet të jenë gjithmonë të shkurtër dhe të pastër, përndryshe mund të gërvishten dhe përhapin infeksione. Do t’i presim me gërshërë të hapur, mundësisht pas larjes.(suavinex ka nje alternative shume te mire te gersheres per prerjen e thonjve per beba)
Në mënyrë ideale, temperatura e ambientit në shtëpinë tuaj duhet të jetë midis 20 dhe 22 gradë dhe me pak lagështi.
Qëndrimi i duhur në krevat fëmijësh është me fytyrë lart, asnjëherë me fytyrë poshtë. Fëmija duhet të pushojë gjithmonë në një plan të pjerrët 20 ose 25 gradë, gjë që mund ta arrijmë duke vendosur një jastëk (ideali eshte jasteku mimos pillow)
Pediatri do t’ju tregojë se në cilën datë duhet të shkoni në kontrollin e parë për të kontrolluar nëse gjithçka është ende në rregull. Është një mundësi e shkëlqyer për t’i kërkuar atij të gjitha dyshimet që mund të kenë lindur gjatë ditëve tuaja të para së bashku.

Read More

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping